Farorna med blått ljus och hur du skyddar dina ögon  

Visste du att blått ljus kan vara skadligt för ögonen? Det är sant! Denna typ av ljus sänds ut från elektroniska apparater och kan orsaka en rad problem, bland annat trötthet i ögonen, huvudvärk och till och med permanenta skador. Om du använder elektroniska enheter ofta är det viktigt att investera i ett par bra glasögon som skyddar mot blått ljus. 

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera farorna med blått ljus och hur du kan skydda dina ögon. Idag så finns det många olika modeller att välja bland och genom att klicka på länken kan du skapa dig själv en överblick: https://blue-light-glasogon.se/  

Vad är blått ljus från skärmar för någonting och varför är det skadligt?  

Blått ljus är en typ av synligt ljus som avges av elektroniska skärmar, t.ex. datorer, surfplattor och smartphones. Detta ljus har en kortare våglängd än andra färger av ljus, och det är denna egenskap som gör blått ljus så skadligt. När våra ögon utsätts för blått ljus tränger ljuset ända fram till ögats bakre del, där det skadar näthinnan. Denna skada kan leda till ett antal problem, bland annat trötthet i ögonen, huvudvärk och till och med sömnlöshet.  

Dessutom har blått ljus kopplats till en ökad risk för makuladegeneration, ett tillstånd som kan leda till blindhet. Eftersom vi i allt högre grad förlitar oss på elektroniska skärmar för arbete och underhållning är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda våra ögon från de skadliga effekterna av blått ljus. Genom att bära speciella glasögon eller installera filter på våra apparater kan vi minska vår exponering för blått ljus och skydda vår syn.  

Därför kan glasögon mot blått ljus hjälpa dig till bättre sömn  

De flesta är medvetna om att det kan vara svårt att somna om man stirrar på en datorskärm eller telefon precis innan man lägger sig. Det blå ljuset som avges av dessa apparater undertrycker produktionen av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömnen.  

Detta leder till att många människor finner sig själva vända och vrida sig långt efter att de borde sova djupt. Att bära glasögon för blått ljus kan hjälpa till att lösa detta problem. Genom att filtrera bort det blå ljuset gör dessa glasögon det möjligt för kroppen att producera melatonin mer effektivt, vilket leder till en bättre natts sömn.