Spara tid och pengar som singel – så gör du

Nu för tiden kommer tyvärr det ensamstående singellivet med tuffa utmaningar. Oavsett om du är singel för att du själv valt det, eller precis skilt, dig finns det några ting att tänka på när det är du som står för alla inkomster och utgifter. Men förutom den ekonomiska aspekten måste du också se till att praktiska ting blir ordnat, som städning och liknande. 

Hur gör man egentligen för att få både tiden och pengarna att räcka till? Jättesvårt behöver det faktiskt inte vara. Nedan följer några tips för hur du klarar dig utan en partner att falla tillbaka på. 

Planera och håll dig till en budget 

Att göra en budget kommer inte bara hjälpa dig att få pengarna att räcka, men även skapa mer tid. Ju bättre organiserad din ekonomi är desto enklare kommer det bli för dig att kunna betala alla utgifter och samtidigt faktiskt ha tid att göra det. Visst tar det tid att göra en budget också, men när detta arbete väl är slutfört kommer du vara tacksam. 

Helst bör du klara dig under din budget varje månad. Då får du pengar över som du kan spara eller använda för att betala av dina eventuella skulder. 

Lär dig att göra mycket själv 

När du inte längre har någon partner som lagar mat eller fixar små reparationer i bostaden kan det genast kännas förtvivlande. Det är lätt hänt att man beställer take-away varje kväll eller att man betalar för en hantverkare att fixa minsta lilla. Men vill du spara pengar är dessa alternativ inte möjliga länge. Därav vikten av att lära sig att göra mycket själv. 

Att lära sig att laga mat behöver inte vara svårt. Börja med en matkasse från hello fresh, som faktiskt är ett billigt alternativ gentemot många andra. För de mindre reparationerna i huset behövs ofta inget mer än en stegar och en verktygslåda.  

Förstå vad som är viktigt för dig 

Allt för ofta grundar sig tyvärr våra dåliga vanor i att vi inte lär oss att prioritera det vi tycker är viktigt. Om du äter ute ofta för att det är “gott” och “trevligt”, men inte har tid till att rengöra och pengar över till att betala hyran kanske du ska börja tänka om. Stannar du uppe hela natten och därmed inte kan prestera lika bra som du borde på jobbet, och således inte får den där löneförhöjningen du drömmer om, ja då är det kanske dags att börja ändra på din vardag. 

För att kunna leva ett lyckligt, framgångsrikt liv och förhoppningsvis hitta en partner, kanske via citizen21.se, i framtiden så måste du förstå vad som är viktigt för dig. Det är viktigt att du tar kontroll över ditt liv och gör det innan det är för sent!