3 steg för en bättre sömn

En god natts sömn är avgörande för ett hälsosamt liv. Tyvärr kämpar allt för många av oss med att få sovit de rekommenderade timmarna om natten. Här är därför 3 steg du kan ta för att sova bättre. 

1. Investera i en bra säng 

Många förbiser vikten av en bra säng. En bra säng, det vill säga en skön säng med en madrass anpassad efter din kropp, är dock bland det viktigaste när det kommer till att få tillräckligt med sömn. Visst kan det kännas som mycket pengar att hosta upp på en och samma gång – men se det som en investering. Vi spenderar trots allt 1/3 av våra liv sängliggande, så varför inte se till att all denna tid spenderas i en skön och högkvalitativ säng? 

2. Håll dig till ett bestämt sömnschema 

Vill du kunna sova tillräckligt många timmar varje natt är det bra att hålla dig till ett sömnschema. Det vill säga att du går upp en bestämd tid varje dag och går och lägger dig en bestämd tid varje kväll. Givetvis gör det ingenting att det skiljer sig en eller två timmar dag till dag, men försök ändå att hålla en stabil dygnsrytm för att sova bra. Glöm inte att helgerna också räknas in i din kropps dygnsrytm! 

3. Koppla av innan sängdags 

Människor tenderar att vara uppspelta innan det är dags att sova. Detta eftersom man oftast är kvar i arbets- eller pluggtankarna och har svårt att släppa dessa. Vill du få en god natts sömn är det dock viktigt att du är ordentligt avkopplad innan det är sovdags. Stäng av din mobiltelefon, laptop och läs en bok. På så sätt kopplar du av på riktigt och kan förhoppningsvis somna mycket enklare!